logotype

Άρθρα

Το πρόγραμμα

Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που διδάσκουν σε ενήλικες (φοιτητές ή άνω των 20)συχνά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Οι ενήλικες συχνά αρνούνται να μάθουν μια νέα γλώσσα. Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα εγκαταλείπουν την εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Επίσης, η εκμάθηση ξένης γλώσσας σε μεγαλύτερη ηλικία θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολη. Τούτο οφείλεται κυρίως στην  παρωχημένη προσέγγιση των ξένων γλωσσών, αλλά και στις «τυποποιημένες» μεθόδους διδασκαλίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ψυχολογική κατάσταση των εκπαιδευόμενων αλλά και ο χρόνος (ο οποίος είναι περιορισμένος) που μπορούν να διαθέσουν.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση-KA2: Γλώσσες, προωθείται και συντονίζεται από την Action Synergy. Έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα με τη χρήση της μεθόδου Montessori στην εκμάθηση ξένων γλωσσών από ενήλικες άνω των 20. Αυτή η εκπαιδευτική μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική με μαθητές έως 16 ετών. Δίνει έμφαση στην  εξατομίκευση των μεθόδων εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες κάθε μαθητή .

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος αναπτύχθηκε ένα εγχειρίδιο για τη χρήση της μεθόδου Montessori στην εκμάθηση γλωσσών για ενήλικες και φοιτητές. Σε αυτό το εγχειρίδιο, η μέθοδος Montessori προσαρμόστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Το εγχειρίδιο είναι διαθέσιμο στις γλώσσες των χωρών εταίρων (ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ρουμανικά, ουγγρικά και πολωνικά). Στα πλαίσια του προγράμματος και με βάση αυτό το εγχειρίδιο, διοργανώθηκαν σεμινάρια και e-learning μαθήματα, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών σε όλη την Ευρώπη στη χρήση της μεθόδου Montessori.

Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών περιέλαβε την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου σε μαθητές ξένων γλωσσών. Το πρόγραμμα είχε σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς: παραγωγή μιας νέας πρωτοποριακής μεθοδολογίας για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, διευκόλυνση των καθηγητών για ανταλλαγές ορθών πρακτικών και χρήση μιας κοινής μεθόδου που θα ενισχύσει τα κίνητρα των εκπαιδευομένων για εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

 

FaLang translation system by Faboba